luni, 23 noiembrie 2009

RENAŞTEREA MĂNĂSTIRII DE LA CHILII











„în prima jumătate a secolului XVIII s-au pus bazele bisericii orientale, pe coasta de apus a colinei Chilii...Locul actual al bisericii a fost ales mai mult din motive de ordin geografic, ca să fie ferită de inundaţii şi să fie mai spre centru...Construirea bisericii ortodoxe s-a terminat abia în anul 1754...(sub episcopul loan Georgevici), mai apoi s-a sânţit de episcopul Vârşeţului Vichente Popovici. In Minei pe fila lunei ianuarie, (tipărit la Râmnic în anul 1774 de ^Popa Constandin tipograful^), este notat: Vaw început biserica, adică s-au zidit a satului Vărădiei la anu 1754 şi arăngu al mare, care trage 6 maj. şi 5 funţi cu cheltuiela obs tei la 1808^ nesemnat de nimeni. Aceasta margibala deşi mai târziu confirmă însă anul construirii bisericii." (Gh. Ciorman, „Istoria Vărădiei"); ,,... biserică de piatră, frumoasă, cu hramul Pogorârii Sfântului Duh ", cum rezultă din statistica privind bisericile din eparhia Caransebeşului, din 15 ianuarie 1757, astăzi fiind declarată monument istoric.Biserica din Vărădia are ziduri groase de piatră şi cărămidă, plan dreptunghiular şi absidă a altarului spre răsărit, semicircular în interior şi exterior, naos şi pronaos, în partea dinspre apus se înalţă turnul patrulater al bisericii, aşezat pe o bază pătrată, având acoperiş de tablă, în stil baroc, cu forme ondulate, etajate. Iconostasul este de zid, iar pardoseala de mozaic.
După unele sondaje rezultă că biserica a fost pictată de mai multe ori. Primul strat de pictură, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, descoperit numai parţial, pare să fie cel mai valoros, cercetările făcute scoţând la iveală o pictură strălucitoare, într-o gamă coloristică luminoasă şi armonioasă. Al doilea strat de pictură, al fresco, s-a descoperit în naos, aparţinând secolului al XlX-lea. Ultimul strat, care acoperă întreg interiorul bisericii, a fost executat în anul 1906 de marele pictor Filip Matei, unul din cei mai prodigioşi pictori bănăţeni de biserici, cel care a pictat şi iconostasul din monumentala biserică din Cacova. Filip Matei i-a fost îndrumător celui care avea să picteze interiorul aceleiaşi „ catedrale " din Grădinari şi totodată să restaureze pictura bisericii din Vărădia, pictorul de renume Nicolae Popovici(u). în decursul anilor, bisericii i s-au făcut făcut mai multe reparaţii, într-o însemnare găsită într-o Evanghelie datând din anul 1742, se precizează: „ Sfânta Biserică a satului Vărădia, a doa oară s-au boltit, în 16 mai 1855, şi sfinţindu-se, au făcut d. episcop un preot şi un diacon.... Cruda de sus, la turn, prechitindu-să şi presfinţindu-să s-au ridicat iarăşi sus în locul ei în 23 iunie 1863...Pentru ţinerea de minte am scris eu loann Vucika fostul învăţător".
Structura zidăriei şi starea sa de conservare este destul de precară. Datorită mişcărilor seismice, construcţia prezintă numeroase fisuri. Au fost afectate şi straturile de pictură.
Urmaşul iguminilor Nifon, Vlada, lacov şi Grigorie, ieromonahul Fanurie Jugariu este cel care va repune m funcţiune această Biserică, de această dată cu rol de mănăstire, reactivându-se astfel viaţa monahală pe această veche vatră
călugărească.
Născut la 27 mai 1981, din familie credincioasă, viitorul stareţ a absolvit şcoala generală în satul natal Serafmeşti, comuna Corni, judeţul Botoşani, în anul 1995, la vârsta de 14 ani, alege să intre în mănăstirea Sihăstria Vbronei, mişcat fiind de viaţa liniştită şi aleasă a călugărilor, care se roagă neîncetat lui Dumnezeu. Din cadrul mănăstirii hotărăşte să-şi
continue studiile la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Grigorie din Botoşani.
După ce a mai vieţuit o perioadă şi pe la mănăstirea Darvairi din Bucureşti, din l octombrie 1999 a fost încadrat ca vieţuitor la mănăstirea Călugăra din Episcopia Caransebeşului, îndeplinind toate ascultările cuvenite.
în 6 iunie 2004, în cadrul Consiliului Eparhial, se hotărăşte mutarea Prea Cuviosului Fanurie la mănăstirea din Vărădia, în funcţia de stareţ.
Ca şi conducător al acestei mănăstiri a început amenajarea bisericii, pentru săvârşirea slujbelor divine. Astfel, s-a realizat mochetarea bisericii, împodobirea cu icoane, candele şi tetrapoduri frumos sculptate în lemn de stejar. S-au cumpărat cărţi de slujbă (Evanghelie, Apostol, Mineile pe toate lunile), Sf. Chivot, cădelniţă, sfeşnice pentru masă, Sf. Disc şi Sf. Potir, precum şi alte vase şi odoare liturgice, în biserică s-a introdus şi încălzire centrală, s-au schimbat uşile şi geamurile, fiind reparate şi scaunele. A fost amenajată şi curtea interioară cu gazon verde şi multe flori, turnându-se şi alei de acces. De asemenea, a fost renovată şi locuinţa stareţului. Toate acestea s-au realizat cu osteneala Prea Cuviosului Părinte Stareţ Fanurie Jugariu, a sponsorilor pe care i-a contactat, a credincioşilor şi a
Primăriei Vărădia.
.. .în acest sens au contribuit şi copiii, care prin
pelerinajele la acest loc .sfânt, unde au fost întotdeauna primiţi cu căldură duhovnicească de către părintele stareţ, au vestit apoi, precum îngerii, despre frumuseţile creştinismului timpuriu. Mai mult, în 9 decembrie 2007, cu binecuvântările Prea Sfinţiei Sale Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, ale Prea Cuviosului Părinte Exarh Constantin Timiş, ale Prea Cucernicului Părinte Profesor Inspector Sorin Oţelariu şi sub coordonarea Profesorului Metodist de Religie, Romeo Toma, aici a avut loc a IlI-a ediţie a Festivalului de colinde în cinstea Naşterii Domnului, „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoirel", al elevilor şi al profesorilor de religie din protopopiatul Oraviţa, la care au participat şi invitaţi din alte zone, cu toţii împodobind biserica prin colindele interpretate, amintind că în acest loc timp de aproape două mii de ani s-au oficiat slujbe creştineşti şi s-au cântat cântări religioase, care-şi au originea în străvechile imnuri cântate de creştinii din primele veacuri ale creştinismului. Tot în anul 2007, de Rusalii, cu ocazia hramului bisericii, într-o slujbă arhierească, s-a sfinţit şi s-a pus o cruce pe locul vechii aşezări monahale de pe Chilii, unde urmează să se refacă acest monument al creştinătăţii. „ ...pentru ca poporul să aibă unde să se roage şi să meargă în pelerinaj. " (Tradiţia locală)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu